12 października 2020 r., w ramach zajęć dodatkowych, odbyło się pierwsze spotkanie koła biologicznego, na które uczęszczają uczniowie zainteresowani biologią oraz pragnący przygotować się do matury z tego przedmiotu.
Zagadnienia realizowane na zajęciach mają przede wszystkim charakter eksperymentalny. W pierwszej kolejności „pod lupę” poszły cukry. Postanowiliśmy wykryć te związki w różnych produktach spożywczych używanych na co dzień w kuchni. Sprawdziliśmy obecność glukozy m.in. w soku, miodzie, coca-coli oraz skrobi w ziemniaku, bananie, makaronie.
Choć działalność naszego koła jest obecnie zawieszona, nie zwalniamy tempa i we współpracy z Fundacją „Zielona Akcja” realizujemy projekt „Przyroda łagodzi zmiany klimatu”, dzięki któremu na terenie naszej szkoły już niebawem stworzymy sad (w wersji mini), a za pomocą zakupionego sprzętu zbadamy stan zanieczyszczenia gleb oraz wód opadowych na terenie miasta.
Projekt finansowany jest ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.
Aleksandra Kazienko
Galeria zdjeć: