Dzięki współpracy Hufca Pracy Polkowice z Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży w Legnicy oraz Punktem Pośrednictwa Pracy w Lubinie kadra hufca pozyskała informację o nowym programie unijnym wdrażanym przez OHP – tym razem nie na rzecz absolwentów, ale aktualnie uczącej się młodzieży.

Projekt ten nigdy nie doszedłby do skutku, gdyby nie było współpracy ze szkołami – Zespołem Szkół im. Narodów Zjednoczonej Europy w Polkowicach i Zespołem Szkół nr 1 im. profesora Bolesława Krupińskiego w Lubinie – oraz pracodawcami, u których kształcą się nasi uczestnicy. Są to: Restauracja „Adis”, Aqua Hotel”, Gimnazjum nr 1 w Polkowicach, Lubinpex i dyrekcja hotelu „Chata Karczowiska”.

8 marca 2017 roku w polkowickim hufcu odbyło się pierwsze spotkanie uczestników zakwalifikowanych do projektu „Europa na widelcu – praktyki zawodowe od kuchni”, którym objęto młodzież aktualnie kształcącą się w zawodzie kucharz. Dziesięcioosobowa grupa odbędzie dodatkowe staże zawodowe w Niemczech. Do Polski przywiezie o odbytym stażu, co będzie wiele znaczyło, gdy po zdanych egzaminach zawodowych przyjdzie czas na poszukiwanie pracy.

Młodzież poznawać będzie funkcjonowanie restauracji w Lipsku, a w czasie wolnym pozna atrakcje turystyczne i życie codzienne w ojczyźnie Goethego. W ramach projektu uczestnicy odbyli kurs języka niemieckiego oraz zajęcia z zakresu kulturowo-historycznego. Do współpracy w tym zakresie udało się nam pozyskać znakomitego fachowca – panią Annę Trochanowską, na co dzień nauczycielkę języka niemieckiego i pasjonatkę historii, kultury oraz geografii naszych zachodnich sąsiadów. Pani Anna „zaraziła” uczestników entuzjazmem, życzliwością i radością życia. Spotkania językowe odbywały się po szkole i praktykach, a młodzież przybiegała na nie z prawdziwą przyjemnością.

Zajęcia z języka niemieckiego przeprowadzone były dla grupy 10-osobowej (w wymiarze 40 godzin). Celem przygotowania językowego było dostosowanie poziomu umiejętności posługiwania się językiem niemieckim na potrzeby sprawnej realizacji stażu w Niemczech. Na zajęciach uczestnicy poznali specjalistyczne i fachowe słownictwo branżowe.

Celem przygotowania kulturowego i pedagogicznego (w wymiarze 10 godzin) było zapoznanie uczestników z koncepcją międzykulturowego uczenia się, efektywnym radzeniem sobie w interakcjach z osobami z odmiennych kręgów kulturowych, przełamanie stereotypów, adaptacja oraz radzenie sobie z szokiem kulturowym. Zajęcia odbywały się w formie grupowej z wykorzystaniem aktywnych metod dydaktycznych (prezentacje, granie ról, metody symulacyjne, wykład, dyskusje, studium przypadku, ćwiczenia praktyczne w postaci rozmówek).

Nauczycielka przygotowała dla każdego uczestnika „podręczny słowniczek językowy”, związany nie tylko z gastronomią. Ewaluacja i konfrontacja projektu przewidziana jest na maj.

My, kadra hufca, mamy nadzieję, że to początek programu Erasmus+ dla uczniów szkół zawodowych. Ich udział w przedsięwzięciach, z których korzystają już uczniowie liceów i techników to najlepsza promocja OHP! Dziękujemy za projekt!

Beneficjentom przydzieliliśmy dodatkowe zadania, czekajcie zatem na relację z pobytu w Niemczech.

Życzymy szerokiej drogi, owocnego pobytu i szczęśliwego powrotu – całej dziesiątce i koordynatorce, pani Ewie Wójtów z Centrum Edukacji i Pracy Młodzieży OHP w Legnicy.

Projekt realizowany jest z Funduszy Europejskich ze środków PO WER na zasadach programu Erasmus+ sektora Kształcenie i Szkolenia Zawodowe

Opracowanie: Maria Bardon – komendant HP Polkowice
Zdjęcia: Maria Bardon, Ewa Górniak i beneficjenci projektu

GALERIA ZDJĘĆ: